Skip to main content
Close Menu

Longfonds

Begunstigden: Algemeen publiek, Chronisch zieken, PatiŽnten
Collecteweek: 12-05-2019 t/m 18-05-2019

Erkend

Ingangsdatum: 01-07-2016
Categorie (Klik voor meer informatie): D
Beoordeeld door het CBF sinds: 01-01-1997

Wat houdt de erkenning in?

Dit betekent dat de fondsenwervende organisatie voldoet aan de door de sector opgestelde normen, die door toezichthouder CBF zijn getoetst.

De organisatie is getoetst op missie/maatschappelijke waarde, middelen, activiteiten & organisatie, doelrealisatie, governance, verantwoording en omgang met belanghebbenden.

Het CBF heeft geen oordeel over de doelstelling van een organisatie en gaat niet ter plekke zelf controleren of de projecten worden uitgevoerd maar vereist verantwoording daarvan en transparantie door de instelling.

Actief in

Informatie

Opmerking CBF

Voorheen: Astma Fonds

Doelstellingen

In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen een longziekte, zoals astma of COPD. Voor hen is gewoon ademhalen niet vanzelfsprekend. Het Longfonds financiert o.a. onderzoek naar longziekten. Onze toekomstdromen? We willen kapotte longen repareren, een vaccin tegen astma en een betere behandeling voor mensen met een ernstige longziekte.

Behaalde resultaten  
Hier staat wat de belangrijkste (niet-financiŽle) resultaten zijn. Deze gegevens zijn niet in detail door het CBF gecontroleerd.

De afgelopen halve eeuw hebben we al veel betekend voor mensen met een chronische longziekte.

Op het gebied van onderzoek en kennis is veel gebeurd. Zo is er een betere diagnose ontwikkeld voor longziekten, is de inhalator ontwikkeld en is er zelfs meer ontdekt over een mogelijk vaccin tegen astma. Ook nam het Longfonds het initiatief tot de Longalliantie Nederland (LAN) en de Netherlands Respiratory Society (NRS). Zij spelen een grote rol bij het voorkomen, behandelen en genezen van longziekten.

Beweging is erg belangrijk, juist voor mensen met een chronische longziekte. We hebben tijd en aandacht gestoken in meer sportlocaties waar mensen met een longziekte kunnen bewegen. Ook droegen we bij aan de rookvrije horeca, schoolpleinen en een beter binnenmilieu op scholen. Daarmee voorkomen we longziekten. Daarnaast is het belangrijk dat mensen met een chronische longziekte elkaar ontmoeten, om van elkaar te leren. Dat gebeurt inmiddels bij ruim 30 Longpunten, de maandelijkse ontmoeting van longpatiŽnten, hun omgeving en behandelaars.

Ook op het gebied van de medische behandeling en rechten van longpatiŽnten hebben we al veel resultaat geboekt. Zo zijn er nieuwe zorgstandaarden over longziekten, waarin goede longzorg is vastgelegd. PatiŽnten lezen in een speciale patiŽntenversie van de Zorgstandaard wat hun rol is bij een goede behandeling

Activiteiten  
De Activiteiten geven aan wat de organisatie doet om de doelstelling te bereiken. Deze gegevens zijn niet in detail door het CBF gecontroleerd.

Vanaf je geboorte zorgen je longen voor zuurstof. Zodat je hart blijft kloppen en je hersenen blijven werken. Het Longfonds strijdt voor mensen met een longziekte en wil gezonde longen gezond houden. Want gezonde longen zijn van levensbelang.
Zo willen we de beste zorg voor longpatiŽnten, voorkomen dat kinderen gaan roken en zetten we ons in voor gezonde scholen. Die horen niet naast de snelweg.
In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen een longziekte. Het Longfonds financiert onderzoek naar longziekten. Zo zoeken we naar een betere behandeling voor mensen met een ernstige longziekte en werken we aan een vaccin tegen astma. We willen longziekten zoals COPD en longfibrose stoppen. En nog mooier zou zijn als we in de toekomst beschadigde longen kunnen herstellen. Onze wens voor de toekomst komt steeds dichterbij: iedereen gezonde longen!