Skip to main content
Close Menu

Young Africa International

Begunstigden: Gemeenschappen, Kinderen

Actief in

Informatie

Doelstellingen

Young Africa gelooft in de kracht van jongeren om uit hun eigen armoedesituatie te komen. Hiervoor is een succesvolle franchisemethode ontwikkeld om financieel zelfstandige opleidingscentra op te zetten voor beroepsopleidingen. Vanaf het begin wordt er hard gewerkt aan de financiŽle verzelfstandiging van de centra. Het doel is om binnen 5 jaar de exploitatiekosten te kunnen betalen van de opbrengsten van het centrum. Deze worden gegenereerd doordat lokale ondernemers een opleiding franchisen: zij runnen een bedrijf door middel van het geven van een opleiding aan jongeren en het aanbieden van producten en diensten. Inmiddels zijn er zes van deze centra mogelijk gemaakt door steun van bijvoorbeeld particuliere donateurs, de Europese Unie, Wilde Ganzen en Stichting Doen. Een beroepsopleiding, met daarbij toegepaste bedrijfskunde en maatschappelijke en persoonlijke vormingslessen zorgen ervoor dat inmiddels, sinds haar oprichting in 1998, 26.000 jongeren zijn opgeleid, waarvan 83% economisch actief is. Deze jongeren zijn niet alleen goed in het vinden van betaald werk, zo maakt 90% van de jongeren verstandigere keuzes omtrent HIV/aids.
Er wonen ťťn miljard mensen in Afrika, van wie 50% jonger is dan 25 jaar. Vanwege haar succes van de afgelopen 17 jaar en om haar impact te vergroten wil Young Africa de komende 10 jaar 500.000 jongeren beroepsopleidingen aanbieden via de integrale YA-methode. Hiervoor breiden wij uit naar zes andere zuidelijk Afrikaanse landen.

Behaalde resultaten  
Hier staat wat de belangrijkste (niet-financiŽle) resultaten zijn. Deze gegevens zijn niet in detail door het CBF gecontroleerd.

In de afgelopen 17 jaar zijn de volgende resultaten bereikt:
- Ontwikkeling en implementatie van het innovatieve franchisemodel, waardoor binnen enkele jaren een opleidingscentrum financieel zelfvoorzienend is in exploitatiekosten.

- Zes opleidingscentra in NamibiŽ, Zimbabwe en Mozambique.
o Drie hiervan zijn volledig overgedragen aan lokaal management.
o Het centrum in Beira, Mozambique, is 110% zelfvoorzienend.
o De twee centra in Zimbabwe zijn momenteel 90% zelfvoorzienend.

- 26.000 jongeren zijn opgeleid:
o Hiervan is 83% economisch actief
o Hiervan maakt 90% verstandigere keuzes wat betreft HIV/aids.

- Een Nederlands en Zimbabwaans Young Africa Internationaal-kantoor welke samen een overkoepelende organisatie vormen voor alle YA-opleidingscentra.

- Ontwikkeling van een handboek over Life Skills.

Activiteiten  
De Activiteiten geven aan wat de organisatie doet om de doelstelling te bereiken. Deze gegevens zijn niet in detail door het CBF gecontroleerd.

- Het lokale management is, samen met de uitvoerende directeuren van Young Africa, verantwoordelijk voor het dagelijks management van de opleidingscentra. De uitvoerende directeuren zijn gevestigd in de Young Africa Hub in Zimbabwe.
- Hiernaast gaat de Young Africa Hub de komende jaren druk aan de slag met de uitbreidingen naar meer centra in Angola, Malawi, Botswana, Lesotho, Swaziland en Zambia.
- Het team van Young Africa Nederland is mede verantwoordelijk voor de externe communicatie naar donateurs en voor de fondsenwerving om de investeringskosten voor de uitbreidingen mogelijk te maken.

Beleidsplan

Het CBF werkt aan vernieuwing van het Register goede doelen. Wij doen ons best om de gegevens tijdens deze werkzaamheden zo actueel mogelijk te houden, maar het kan voorkomen dat niet alle gegevens actueel zijn. Heeft u hierover een vraag, stuur dan een e-mail naar info@cbf.nl.