Skip to main content
Close Menu

Free Press Unlimited

Begunstigden: Algemeen publiek, Gemeenschappen, Jongeren, Kinderen, Slachtoffers van oorlog, Vluchtelingen, Vrouwen en meisjes, Overig

Actief in

Informatie

Doelstellingen

Free Press Unlimited wil betrouwbaar nieuws en informatie beschikbaar maken voor iedereen. Juist voor mensen in landen waar geen of beperkte persvrijheid is. Door lokale mediaprofessionals en journalisten te ondersteunen en/of media initiatieven te ontwikkelen, draagt Free Press Unlimited eraan bij dat zoveel mogelijk mensen toegang krijgen ťn houden tot die informatie die zij nodig hebben om te overleven en te ontwikkelen.

Behaalde resultaten  
Hier staat wat de belangrijkste (niet-financiŽle) resultaten zijn. Deze gegevens zijn niet in detail door het CBF gecontroleerd.

Enkele voorbeelden van resultaten:
Meer dan twee miljoen Darfuri en Soedanezen hebben dagelijks toegang tot onafhankelijk nieuws en informatie. Dit allemaal dankzij Radio Dabanga, een project van Free Press Unlimited.

Het jeugdjournaal WADADA News for Kids wordt in 16 landen uitgezonden. Dankzij deze jeugdjournaals leren kinderen wat er gaande is in de wereld en krijgen ze toegang tot nieuws en verhalen die aansluiten op hun leefwereld.

Vrouwen in Zambia vormen de meerderheid van de arme bevolking die van minder dan 1 dollar per dag moet rondkomen. Naast armoede kampen ze met dagelijks geweld als gevolg van criminaliteit en prostitutie. Met het project Mama Sosa worden 30 vrouwen opgeleid zodat zij met behulp van media hun situatie aan de kaak te kunnen stellen.

Met het Reporters Respond fonds biedt Free Press Unlimited financiŽle steun aan journalisten, programmamakers en cameralieden die door hun vak in risicovolle omstandigheden verkeren. Deze snelle, kleinschalige financiŽle steun kan erger leed voorkomen en draagt ertoe bij dat journalisten, programmamakers en cameralieden hun beroep kunnen blijven uitoefenen.

Mexicaanse journalisten worden zo vaak bedreigd, ontvoerd of zelfs vermoord, zodra ze connecties dreigen te onthullen tussen de drugskartels en overheden of politie. Met als gevolg dat ze steeds vaker zelfcensuur toepassen waardoor de inwoners van Mexico geen toegang tot onafhankelijke informatie hebben. Free Press Unlimited lanceerde daarom Mťxicoleaks. Een klokkenluiderswebsite waar iedere Mexicaan veilig en anoniem documenten kan uploaden om corruptie te onthullen.

Sawa Shabab is een radiosoap die erop gericht is om sociale cohesie tussen jongeren in Zuid-Soedan te versterken. De soap is via dertig verschillende radiostations en Soundcloud te beluisteren, zowel in Zuid-Soedan als in de buurlanden Oeganda en Kenia. In elke aflevering krijgen de personages te maken met een dilemma's rond thema's uit het leven van jonge Soedanezen, zoals identiteit, onderwijs, gelijkheid tussen man en vrouw en uithuwelijking. Na afloop kunnen luisteraars sms'en wat zijzelf vinden of zouden doen.
Sawa Shabab is een project van Free Press Unlimited, Free Voice en de US Institute for Peace (USIP).

Activiteiten  
De Activiteiten geven aan wat de organisatie doet om de doelstelling te bereiken. Deze gegevens zijn niet in detail door het CBF gecontroleerd.

Free Press Unlimited helpt lokale journalisten in oorlogs- en conflictgebieden hun publiek van betrouwbare informatie te voorzien. Informatie die mensen nodig hebben om te overleven en hun eigen toekomst vorm te geven. Wij zetten ons in om onafhankelijke informatie toegankelijk te maken en te houden. Voor iedereen overal ter wereld. Zodat zij onderbouwde keuzes kunnen maken. Dat doen wij o.a. door internationale lobby bij overheden en de VN (o.a. SDG 16). Maar ook door journalisten te trainen en ze te helpen in noodsituaties. Waar geen onafhankelijke media zijn, helpen wij om die te ontwikkelen, en we steunen media in conflictgebieden. We werken daar waar mogelijk met lokale media om ze te versterken. Dit kunnen kranten, online newspapers, televisie- en radiostations zijn maar ook initiŽren en stimuleren wij fellowships voor onderzoeksjournalistiek, zetten we veilige lekplatforms op, of vervaardigen tezamen een regionaal project met een thematische invulling (denk aan ons Russisch talig project). Binnen al onze projecten is veiligheid voor journalisten een groot thema waar we veel aandacht aan besteden. Maar ook gender gelijkheid is een breed thema in onze projecten.

Het CBF werkt aan vernieuwing van het Register goede doelen. Wij doen ons best om de gegevens tijdens deze werkzaamheden zo actueel mogelijk te houden, maar het kan voorkomen dat niet alle gegevens actueel zijn. Heeft u hierover een vraag, stuur dan een e-mail naar info@cbf.nl.