Skip to main content
Close Menu

IVN Natuureducatie

Begunstigden: Kinderen, Milieu, Natuurgebieden, Ouderen, Wildlife

Actief in

Informatie

Doelstellingen

IVN zet zich in voor een duurzame samenleving. Wij werken vanuit de overtuiging dat betrokkenheid bij de natuur bewust maakt van de eigen leefomgeving, wat duurzaam handelen stimuleert. Daarom laten wij jong en oud de natuur van dichtbij beleven. Zo ervaren zij zelf wat de waarde is van de natuur. Wij verbinden hen met groene initiatieven rond natuur en milieu, en rond actuele maatschappelijke thema?s als water, gezondheid en energiegebruik. Hierbij focussen we ons in het bijzonder op de volwassenen van de toekomst: kinderen.

Behaalde resultaten  
Hier staat wat de belangrijkste (niet-financiŽle) resultaten zijn. Deze gegevens zijn niet in detail door het CBF gecontroleerd.

? Tienduizenden mensen kwamen in contact met de natuur via onze 170 lokale vrijwilligersafdelingen.
? IVN verzorgde het natuuronderwijs op honderden basisscholen. Alleen in Drenthe al bereikten we op 230 van de 300 scholen een kleine 33.000 leerlingen.
? IVN coŲrdineerde de natuureducatie in 18 Nationale Parken in Nederland en bereikte daarmee zo?n 2,5 miljoen mensen.
? Met de cursus Scharrelkids zijn in 2012 honderden (groot)ouders met (klein)kinderen bereikt. Met deze cursus worden ouders en grootouders geÔnspireerd de natuur te beleven met hun (klein)kinderen.
? IVN organiseerde voor de veertiende keer Duurzame Dinsdag, waarin we bij de politiek aandacht vragen voor innovatieve duurzame ideeŽn uit de samenleving. In 2012 werden 400 initiatieven aangeboden.
? In 2012 organiseerden we voor het eerst in de vijftigjarige geschiedenis van IVN een landelijke campagne om onze zichtbaarheid te vergroten en mensen kennis te laten maken met IVN: het IVN Natuurontbijt. 34 IVN-afdelingen uit het hele land organiseerden bij zonsopgang een natuurexcursie vergezeld van een ontbijtje midden in de natuur. De campagnesite werd ruim 50.000 keer bezocht en meer dan 300 mensen deden mee.
? In 2012 startten we, samen met Buurtlink.nl, Oranjefonds en SME Advies met het project Groen Dichterbij, waarvoor we financiering van de Nationale Postcode Loterij kregen. Groen Dichterbij ondersteunt en versterkt de groeiende beweging van mensen die samen aan de slag gaan met de aanleg van groenvoorzieningen in hun directe leefomgeving. Na de promotie van het project in het najaar van 2012 kwamen er bijna 400 initiatieven binnen via de site groendichterbij.nl. Hieruit zijn 12 Icoonprojecten gekozen ? ťťn per provincie ? waarmee we anderen willen inspireren zelf aan de slag te gaan met groen in de wijk. Deze voorbeeldprojecten kregen extra ondersteuning en een financiŽle bijdrage van maximaal ? 20.000. Het project wordt voortgezet in 2013 en 2014.

Activiteiten  
De Activiteiten geven aan wat de organisatie doet om de doelstelling te bereiken. Deze gegevens zijn niet in detail door het CBF gecontroleerd.

IVN neemt jong en oud mee de natuur in om hen zťlf te laten beleven hoe leuk, leerzaam, gezond en belangrijk natuur is. Dit versterkt de band met de natuur, en maakt bewust van het belang van duurzaam handelen.

Lokaal organiseren de ruim 20.000 vrijwilligers van IVN talloze excursies, cursussen, wandelingen, lezingen en andere natuur(belevings)activiteiten door heel Nederland. Door deze laagdrempelige en educatieve activiteiten maakt een groot aantal mensen - jong en oud - kennis met de natuur.

Daarnaast ontwikkelen de IVN-beroepskrachten op zowel landelijk als regionaal niveau projecten en campagnes gericht op natuurbeleving en duurzaamheid, zoals Scharrelkids, Moestuintjes, Slootjesdagen, Tiny Forest, Paddenstoelencampagne, Modderdag, Buitenlesdag, Groen Dichterbij en Jongeren Adviesbureau. Ook ondersteunen zij de vrijwilligers bij hun activiteiten en zijn ze verantwoordelijk voor natuureducatie en -communicatie in de Nationale Parken.

Beleidsplan

Het CBF werkt aan vernieuwing van het Register goede doelen. Wij doen ons best om de gegevens tijdens deze werkzaamheden zo actueel mogelijk te houden, maar het kan voorkomen dat niet alle gegevens actueel zijn. Heeft u hierover een vraag, stuur dan een e-mail naar info@cbf.nl.