Skip to main content
Close Menu

Longfonds

Begunstigden: Algemeen publiek, Chronisch zieken, PatiŽnten
Collecteweek: 12-05-2019 t/m 18-05-2019

Actief in

Informatie

Opmerking CBF

Voorheen: Astma Fonds

Doelstellingen

In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen een longziekte, zoals astma of COPD. Voor hen is gewoon ademhalen niet vanzelfsprekend. Het Longfonds financiert o.a. onderzoek naar longziekten. Onze toekomstdromen? We willen astma voorkomen, kapotte longen repareren en een betere behandeling voor mensen met een ernstige longziekte.

Behaalde resultaten  
Hier staat wat de belangrijkste (niet-financiŽle) resultaten zijn. Deze gegevens zijn niet in detail door het CBF gecontroleerd.

De afgelopen halve eeuw hebben we al veel betekend voor mensen met een chronische longziekte.

Op het gebied van onderzoek en kennis is veel gebeurd. Zo is er een betere diagnose ontwikkeld voor longziekten, is de inhalator ontwikkeld en is er zelfs meer ontdekt over een mogelijk vaccin tegen astma. Ook nam het Longfonds het initiatief tot de Longalliantie Nederland (LAN) en de Netherlands Respiratory Society (NRS). Zij spelen een grote rol bij het voorkomen, behandelen en genezen van longziekten.

Beweging is erg belangrijk, juist voor mensen met een chronische longziekte. We hebben tijd en aandacht gestoken in meer sportlocaties waar mensen met een longziekte kunnen bewegen. Ook droegen we bij aan de rookvrije horeca, schoolpleinen en een beter binnenmilieu op scholen. Daarmee voorkomen we longziekten. Daarnaast is het belangrijk dat mensen met een chronische longziekte elkaar ontmoeten, om van elkaar te leren. Dat gebeurt inmiddels bij ruim 30 Longpunten, de maandelijkse ontmoeting van longpatiŽnten, hun omgeving en behandelaars.

Ook op het gebied van de medische behandeling en rechten van longpatiŽnten hebben we al veel resultaat geboekt. Zo zijn er nieuwe zorgstandaarden over longziekten, waarin goede longzorg is vastgelegd. PatiŽnten lezen in een speciale patiŽntenversie van de Zorgstandaard wat hun rol is bij een goede behandeling

Activiteiten  
De Activiteiten geven aan wat de organisatie doet om de doelstelling te bereiken. Deze gegevens zijn niet in detail door het CBF gecontroleerd.

Vanaf je geboorte zorgen je longen voor zuurstof. Zodat je hart blijft kloppen en je hersenen blijven werken. Het Longfonds strijdt voor mensen met een longziekte en wil gezonde longen gezond houden. Want gezonde longen zijn van levensbelang.
Zo willen we de beste zorg voor longpatiŽnten, voorkomen dat kinderen gaan roken en zetten we ons in voor gezonde scholen. Die horen niet naast de snelweg.
In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen een longziekte. Het Longfonds financiert onderzoek naar longziekten. Zo zoeken we naar een betere behandeling voor mensen met een ernstige longziekte en werken we aan een vaccin tegen astma. We willen longziekten zoals COPD en longfibrose stoppen. En nog mooier zou zijn als we in de toekomst beschadigde longen kunnen herstellen. Onze wens voor de toekomst komt steeds dichterbij: iedereen gezonde longen!

Het CBF werkt aan vernieuwing van het Register goede doelen. Wij doen ons best om de gegevens tijdens deze werkzaamheden zo actueel mogelijk te houden, maar het kan voorkomen dat niet alle gegevens actueel zijn. Heeft u hierover een vraag, stuur dan een e-mail naar info@cbf.nl.