Skip to main content
Close Menu

Greenpeace

Begunstigden: Algemeen publiek, Dieren, Milieu, Natuurgebieden, Oceanen, Overig

Actief in

Informatie

Doelstellingen

Greenpeace vindt de vitaliteit van de aarde fundamenteel voor al het leven en strijdt daarom voor een snelle realisatie van een duurzaam evenwicht tussen mens en milieu. Greenpeace is een onafhankelijke internationale milieuorganisatie. Door geweldloze en inventieve confrontaties stelt ze milieuproblemen aan de kaak en stimuleert ze oplossingen voor een gezond en duurzaam evenwicht tussen mens en milieu.

Greenpeace wil oplossingen stimuleren die leiden naar een groene, duurzame samenleving. Concreet wil Greenpeace:
- gevaarlijke klimaatverandering tegengaan door efficiŽnt energiegebruik en een overgang naar een volledig schone opwekking van energie, zonder kernenergie en fossiele brandstoffen;
- bossen en natuurgebieden beschermen vanwege de biodiversiteit en omdat ontbossing een belangrijke oorzaak is van het klimaatprobleem;
- onze zeeŽn en oceanen, en alles wat daarin leeft, beschermen;
- schone (gifvrije) en efficiŽnte productiemethoden en diensten, en volledig hergebruik van materialen en afval;
- duurzame en biologische land- en bosbouw, zonder genetische gemanipuleerde gewassen.

Behaalde resultaten  
Hier staat wat de belangrijkste (niet-financiŽle) resultaten zijn. Deze gegevens zijn niet in detail door het CBF gecontroleerd.

Meer kledingmerken stoppen gifdump.
Ook M&S, Zara, Mango, Esprit en Levi's zeggen ?nee? tegen giflozingen door textielfabrikanten. Na de beloftes van Puma, Nike, Adidas, H&M en C&A zijn ook deze bekende modemerken tot inkeer gekomen. Er is voor andere kledingmerken geen excuus meer om achter te blijven.

134.000 Nederlanders zeggen nee tegen Shell.
Wereldwijd protesteerden meer dan 2 miljoen mensen, waarvan ruim 134.000 Nederlanders, tegen de plannen van Shell om naar olie te boren in het Noordpoolgebied. Deze zomer is Shell gelukkig niet aan boren toegekomen, onder andere omdat het bedrijf zijn materieel niet op orde had. Volgend jaar probeert Shell het opnieuw. Maar wat ons betreft komt van uitstel afstel.

In actie tegen overbevissing.
Het afgelopen jaar kwamen we in actie tegen het plunderen van de wereldzeeŽn door Europese supertrawlers, enorme drijvende visfabrieken. In de haven van IJmuiden blokkeerden we de Margiris door bijna een week aan de trossen van dit monterschip te hangen. Ook voerden we actie tegen de supertrawlers voor de kust van West-Afrika en in AustraliŽ, waarmee het debat over het bestaan van deze monsterschepen - die veel te grote hoeveelheden kunnen vissen- verder werd aangezwengeld. Uit Senegal werden de supertrawlers uiteindelijk verjaagd, ten gunste van de visstand en de lokale kustgemeenschappen. Ook werd de Nederlandse supertrawler de Margiris verbannen uit de Australische wateren. Een verstandig besluit van de Australische minister van Milieu, en een duidelijk signaal naar de Europese ministers die het komende jaar hun visserijbeleid moeten hervormen.

Greenpeace en JBS weer samen tegen ontbossing in de Amazone.
Vleesverwerker JBS heeft zich in december opnieuw verbonden aan in 2009 gemaakte afspraken: voor het vee dat het bedrijf koopt zal geen nieuwe ontbossing meer plaatsvinden in de Amazone.
Begin 2012 publiceerde Greenpeace International een rapport dat gebreken in het controlesysteem van JBS aantoonde. Wereldwijd riep Greenpeace klanten van JBS op om de banden met het vleesbedrijf te verbreken zolang het niet voldeed aan de afspraken uit de overeenkomst van 2009. In Nederland besloten Sligro en Makro eerder dit jaar geen vlees van JBS meer in de schappen te leggen. In reactie op de beschuldigingen in het rapport startte JBS een rechtszaak tegen Greenpeace BraziliŽ. Deze juridische procedure heeft de vleesverwerker nu stopgezet.

Facebook vindt groen leuk.
Dankzij de massale publieksdeelname aan de actie ?Unfriend Coal?, heeft nu ook Facebook aangekondigd om volledig over te gaan op schone, duurzame energie. Facebook en Greenpeace gaan bovendien samen energieleveranciers aanmoedigen te stoppen met kolen en meer te investeren in duurzame energie. Met gerichte campagnes gaan ze de gebruikers van Facebook helpen hoe je zelf energie kunt besparen en kunt kiezen voor schone energie in je eigen omgeving. Zie ook de Timeline van deze actie.

Oerbosvernietiger APP verliest weer een klant: Nutricia.
Nutricia en Danone stoppen met de inkoop van papier bij Asia Pulp & Paper (APP). Dit papierbedrijf is berucht om de grootschalige vernietiging van het regenwoud in IndonesiŽ. Vorig jaar zeiden onder andere Mattel, Lego, Hasbro, Wolters Noordhoff, Unilever, Nestlť, Adidas en ING het bedrijf al vaarwel.

Uitstel tweede kerncentrale.
Er komt voorlopig geen tweede kerncentrale in Nederland. Energiebedrijven Delta en RWE zien geen heil meer in deze gevaarlijke en vervuilende manier van energie opwekken. Geen tweede Borssele betekent geen levensgevaarlijke centrale erbij en geen extra berg kernafval. Dat is prachtig nieuws, zeker in het licht van de beslissing van Duitsland en BelgiŽ om alle kerncentrales te sluiten. Kernenergie is geschiedenis en schone energie heeft de toekomst. Minister Maxime Verhagen lijkt de enige die dat nog niet begrijpt.

Geen BASF-gentechaardappel op Nederlandse akkers.
De BASF-gentechaardappel Amflora komt niet op de Nederlandse akkers. Het chemiebedrijf heeft besloten gentechgewassen niet meer commercieel te verbouwen in de EU. De belangrijkste reden is het aanhoudende verzet van boeren, aardappelhandelaren, politici en consumenten tegen gentechnologie. Vorig jaar tekenden meer dan 1 miljoen mensen het Europese burgerinitiatief van Greenpeace en online actiegroep Avaaz tegen gentechgewassen.

Activiteiten  
De Activiteiten geven aan wat de organisatie doet om de doelstelling te bereiken. Deze gegevens zijn niet in detail door het CBF gecontroleerd.

Greenpeace wil dat overheden en bedrijven hun beleid zodanig wijzigen dat het milieu beschermd wordt. Hoe doen we dat?
? We identificeren milieuproblemen en hun oplossingen door gedegen onderzoek in samenwerking met gerenommeerde instituten.
? We proberen overheid en bedrijfsleven te bewegen tot oplossingen, door inzet van constructief overleg en juridische druk.
? We stellen milieuproblemen en laksheid aan de kaak door geweldloze en confronterende actie.
? We dragen schone en duurzame oplossingen aan: ?Het kan anders?.
? We organiseren steun in de maatschappij voor de noodzakelijke verandering. En we inspireren mensen hieraan bij te dragen door communicatie en mobilisatie.
Als internationale organisatie richt Greenpeace zich op dŪe gebieden waar de milieuproblemen het grootst zijn. Zoals de Amazone, Congo en IndonesiŽ vanwege de ontbossing, of Japan vanwege de kernramp. Landen die het belangrijkst zijn voor onze wereldwijde milieudoelstellingen krijgen ook aandacht: China, de Verenigde Staten, BraziliŽ, India, Zuidoost-AziŽ en enkele Afrikaanse landen. En binnen Europa werken we steeds meer samen, om overtuigende campagnes te kunnen voeren waar het gaat om nationaal en Europees beleid. Het gezamenlijke visserijbeleid is daar een goed voorbeeld van. Greenpeace Nederland stelt vanaf 2011 meer geld en mensen beschikbaar voor de internationale samenwerking.

Het CBF werkt aan vernieuwing van het Register goede doelen. Wij doen ons best om de gegevens tijdens deze werkzaamheden zo actueel mogelijk te houden, maar het kan voorkomen dat niet alle gegevens actueel zijn. Heeft u hierover een vraag, stuur dan een e-mail naar info@cbf.nl.