Skip to main content
Close Menu

Kenniscentrum

Het Kenniscentrum van het CBF verzamelt zoveel mogelijk relevante informatie over filantropie en fondsenwerving en maakt deze informatie beschikbaar voor het publiek. Het doel is bij te dragen aan de kennis over en professionalisering van de goededoelensector.

Gebruik het zoekfilter hier onder om te zoeken naar een specifiek item.

Verrijk het Kenniscentrum met uw kennis! Heeft u zelf relevante items over filantropie en fondsenwerving die u graag wilt delen? Stuur deze dan op naar info@cbf.nl.

Disclaimer/copyright

Het CBF is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de publicaties. Het Kenniscentrum van het CBF verricht geen onderzoek, maar brengt publicaties over filantropie en fondsenwerving bijeen.

Zoeken binnen het kenniscentrum

Selecteer een of meerdere onderwerpen:

Scroll horizontaal voor meer info
Artikel Type Delen
Reglement en Bijlagen CBF-Erkenning, versie 19 november 2018

01-12-2018 - CBF

Reglement en bijlagen CBF-Erkenning, inclusief de normen. Versie 19 november 2018.

Overige
Het Nederlands Donateurspanel Rapport (september 2018)

26-10-2018 - WWAV

50% van de ondervraagden liet weten het liefst via de collectebus te geven.  Dit blijkt uit de nieuwste meting onder het Nederlandse Donateurspanel (NDP), een representatieve steekproef van Nederlandse donateurs.

Rapport
Het Nederlandse Donateurspanel Rapport (juni 2018)

31-07-2018 - WWAV

We stellen het panel de vraag waar zij hun keuze om te doneren aan een goed doel van laten afhangen: feitelijke informatie of gevoel? En welke informatie over het goede doel is dan belangrijk om te bekijken?

We zien dat het donateursvertrouwen een lichte stijging maakt in het tweede kwartaal van 2018, van -9 naar -8. De negatieve berichtgeving over een aantal goede doelen in het eerste kwartaal van dit jaar lijkt daarmee geen blijvend negatief effect te hebben.

Rapport
Samenwerkingsconvenant Belastingdienst, Goede Doelen Nederland, Nederland Filantropieland en CBF

29-06-2018 - Belastingdienst, CBF, Goede Doelen Nederland, Nederland Filantropieland

Samenwerkingsafspraken om de brede werking van de Erkenning te stimuleren waardoor de goededoelensector verder professionaliseert en het publieksvertrouwen versterkt. De samenwerking regelt dat de Erkenning en de ANBI-status tegelijkertijd aangevraagd kunnen worden en dat het toezicht op Erkende ANBIís efficiŽnter wordt. Bovendien draagt de samenwerking bij aan meer duidelijkheid over de relatie tussen de Erkenning en de ANBI-status.

Overige
De nieuwe richtlijn RJ 650 /RJk C2; De verschillen geanalyseerd ten opzichte van de voorgaande richtlijn

27-03-2017 - KPMG

In deze publicatie gaat KPMG in op deze nieuwe richtlijn. Het doel van het overzicht dat in dit document wordt weergegeven is om inzicht te bieden in de belangrijkste wijzigingen in RJ 650 Fondsenwervende organisaties als gevolg van de actualisering van deze richtlijn in 2016. De auteurs wijzen erop dat de alineaís die inhoudelijk niet of nauwelijks zijn gewijzigd, niet in dit document zijn opgenomen. 

De nieuwe richtlijn is voor erkende goede doelen verplicht per boekjaar 2017.

Overige
Het Nederlandse Donateurspanel Rapport (maart 2018)

24-04-2018 - WWAV

Na een stabiel 2017 is het donateursvertrouwen in het eerste kwartaal van 2018 een fractie gezakt (-7 naar -9). Toch ligt het nog steeds ver boven het gemiddelde van de afgelopen twaalf jaar (-27). Net als het donateursvertrouwen, laat ook het consumentenvertrouwen een lichte daling zien (25 naar 24).

Per 25 mei is de AVG van toepassing. Een mooie aanleiding om ons panel een aantal vragen te stellen over privacy en hun bereidheid tot het delen van persoonsgegevens. Goededoelenorganisaties krijgen het meeste vertrouwen op het gebied van databeveiliging.

Rapport
Het Nederlandse Donateurspanel Rapport (december 2017)

01-02-2018 - WWAV

Waar het consumentenvertrouwen vorig kwartaal onveranderd was, is het dit kwartaal gestegen van 23 naar 25. Het oordeel over het economisch klimaat is positiever en ook de koopbereidheid neemt iets toe (bron: CBS). Deze stijging is niet terug te zien in het donateursvertrouwen. Net als in juni en september bleef het donateursvertrouwen ook in december steken op -7.

Aan het eind van 2016 vroegen we het donateurspanel naar hun goede voornemens voor het komende jaar. Hoe zouden zij in 2017 (nog meer) willen bijdragen aan een betere wereld? Een jaar later stelden we het donateurspanel de vraag of en hoe zij in 2017 een (extra) bijdrage hebben geleverd aan een betere wereld. Zijn de verwachtingen die het panel een jaar eerder gaf uitgekomen?

Rapport
Rapport
Jaarverslag CBF 2017

19-04-2018 - CBF

Rapport
Assessing the relation between accountability, performance and donation levels: A view from the Dutch NGO sector. (2017)

21-08-2017 - Timothy Nahr; Faculty of Economics and Business, University of Amsterdam

Een kwantitatieve analyse met de gegevens van honderdvijftig Nederlandse ngoís om het verband tussen verantwoording, prestaties en donaties te onderzoeken. De conclusie: de focus heeft de afgelopen jaren te veel op transparantie gelegen en te weinig op impact.

Nahr won met zijn scriptie in januari 2018 de NAP Thesis Award voor de beste masterscriptie.

Rapport