Skip to main content
Close Menu

Kenniscentrum

Het Kenniscentrum van het CBF verzamelt zoveel mogelijk relevante informatie over filantropie en fondsenwerving en maakt deze informatie beschikbaar voor het publiek. Het doel is bij te dragen aan de kennis over en professionalisering van de goededoelensector.

Gebruik het zoekfilter hier onder om te zoeken naar een specifiek item.

Verrijk het Kenniscentrum met uw kennis! Heeft u zelf relevante items over filantropie en fondsenwerving die u graag wilt delen? Stuur deze dan op naar info@cbf.nl.

Disclaimer/copyright

Het CBF is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de publicaties. Het Kenniscentrum van het CBF verricht geen onderzoek, maar brengt publicaties over filantropie en fondsenwerving bijeen.

Zoeken binnen het kenniscentrum

Selecteer een of meerdere onderwerpen:

Scroll horizontaal voor meer info
Artikel Type Delen
Het Nederlandse Donateurspanel Rapport (december 2015)

04-01-2016 - WWAV

In het laatste kwartaal van 2015 laat het donateursvertrouwen een dipje in de stijgende lijn zien. Dat blijkt uit de decembermeting van het Nederlandse Donateurspanel (NDP). Dit is de eerste zichtbare daling van het vertrouwen sinds de meting van september 2013. Of de ingezette daling in het vertrouwen structureel is, is nog moeilijk te zeggen en zal pas in de meting van het eerste kwartaal van 2016 duidelijk worden.
Daarnaast zijn in deze meting twee extra vragen over het vertrouwen per sector gesteld.

Rapport
Collecteprotocol

26-01-2016 - Stichting Collectenplan (SCP)

Afspraken en richtlijnen over collecteren in Nederland.

Overige
Een bijzonder kwartaal

05-10-2015 - WWAV

Het derde kwartaal van 2015 is een bewogen kwartaal geweest. De economie lijkt nog steeds aan te trekken en de koopkracht neemt toe. Ook groeien het consumentenvertrouwen en het donateursvertrouwen gestaag. Het consumentenvertrouwen is zelfs in 8 jaar niet zo hoog geweest. Tegelijkertijd kampt Europa met de grootste vluchtelingenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog en heeft Nepal nog steeds alle hulp nodig bij het opbouwen van het land na de verwoestende aardbeving van eind april dit jaar. De combinatie van deze factoren wordt weerspiegeld in de meting van het derde kwartaal van 2015.

Rapport
Validatiestelsel in de Filantropie (2015)

30-11-2015 - Conclusr Research B.V.

Onderzoek in opdracht van Goede Doelen Nederland, IF. & CBF naar de mening van ‘de Nederlander’ over het toezicht op goededoelenorganisaties. Het onderzoek laat zien welke normen de Nederlandse burger van belang vindt, hoe op die norm getoetst moet worden en hoe het toezicht georganiseerd zou moeten worden.

Rapport
Good governance (2015)

02-11-2015 - Capital Counsel

Een onderzoek naar Governance & risicomanagement in de goededoelensector.

Aanleiding voor het onderzoek is tweeledig.Met de komst van het validatiestelsel gaat er behoorlijk wat veranderen voor de sector op het gebied van onder andere governance. Daarnaast ziet Capital Counsel dat de portefeuilleverdeling in de bestuurskamer veelal niet is aangepast aan de voor de sector relevante onderwerpen.

Rapport
Crisis in donateursvertrouwen lijkt voorbij

23-07-2015 - WWAV

Het donateursvertrouwen is in het tweede kwartaal van 2015 weer licht gestegen. Dat blijkt uit de junimeting van het Nederlandse Donateurs Panel (NDP). Dit is onder andere te verklaren doordat goededoelenorganisaties positief in het nieuws waren, en door de gunstige ontwikkeling van de Nederlandse economie.

In deze meting werd ook gevraagd naar het imago van goededoelenorganisaties op social media. Uit de meting blijkt dat 21% van de mensen in het panel goededoelenorganisaties op Facebook volgen. Velen van hen vinden de gedeelde content interessant en inspirerend.

Rapport
Welfare impacts of participation (2015)

01-09-2015 - De Wit, A., Bekkers, R., Karamat Ali, D., & Verkaik, D.

Deliverable 3.3 of the project: “Impact of the Third Sector as Social Innovation” (ITSSOIN), European Commission – 7th Framework Programme, Brussels: European Commission, DG Research.

Rapport
Organisations that facilitate volunteering (2015)

31-08-2015 - De Wit, A., Mensink, W., Einarsson, T., & Bekkers, R.

Deliverable 3.4 of the project: “Impact of the Third Sector as Social Innovation” (ITSSOIN), European Commission – 7th Framework Programme, Brussels: European Commission, DG Research.

Rapport
Policy brief on volunteering, its effects and circumstances (2015)

01-09-2015 - Bekkers, R., & De Wit, A.

Deliverable 3.5 of the project: “Impact of the Third Sector as Social Innovation” (ITSSOIN), European Commission – 7th Framework Programme, Brussels: European Commission, DG Research.

Rapport
Regulating fundraising for the future (2015)

24-09-2015 - Sir Stuart Etherington, Lord Leigh of Hurley, Baroness Pitkeathley, Lord Wallace of Saltaire

Trust in charities, confidence in fundraising regulation.

Rapport