Coronavirus en het CBF

Het zijn bijzondere tijden voor ons allemaal. Het coronavirus beïnvloedt onze samenleving en velen van ons worden getroffen. We wensen iedereen veel sterkte toe in deze tijd. Het is hartverwarmend om te zien dat er naast alle narigheid ook veel prachtige initiatieven ontstaan. Hulde voor iedereen die zich hiervoor inzet.

Onze rol als toezichthouder in tijden van corona

We zijn als CBF gewoon bereikbaar en we werken veelal vanuit huis. Onze auditors zijn bezig met het toetsen van onze Erkende Goede Doelen. Gesprekken voeren we op afstand met behulp van digitale communicatiemiddelen. Tevens proberen we zoveel mogelijk mee te denken met goede doelen als er problemen ontstaan door deze crisis. Bijvoorbeeld met het indienen van het jaarverslag van Erkende Goede Doelen. Volgens de regels moet dit binnen zes maanden na afloop van het boekjaar. Mocht dit door andere prioriteiten op dit moment niet gaan lukken, neem dan contact met ons op. Je kan bellen met 020 – 238 91 04 of mailen naar erkenning@cbf.nl.

Daarnaast willen we graag ook aandacht geven aan positieve verhalen over Erkende Goede Doelen in onze nieuwsbrief. Dus heb je een mooi verhaal voor ons, laat het weten. Mailen kan naar Krista Cornelis, k.cornelis@cbf.nl.

Tips

Door alle mooie nieuwe initiatieven is het soms moeilijk te bepalen waar je moet zijn en waar je aan moet geven. Als organisaties NIET erkend zijn moet je zelf je huiswerk doen. Hierbij tips waar je op kan letten zodat je bewust geeft. En we geven je een website met overkoepelende initiatieven rondom de coronacrisis.

Zelf een initiatief starten om te helpen? Doe dan de CBF-Zelfcheck

Heel veel onderdelen van de samenleving worden op dit moment geraakt door de coronacrisis. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, starten naast bestaande goede doelen ook veel particulieren initiatieven om anderen te helpen. Om deze startende initiatieven te helpen, heeft het CBF een zelfcheck ontwikkeld zodat mensen kunnen toetsen of het initiatief aan een aantal kwaliteitscriteria voldoet.

De Radboud Universiteit heeft een een vijftal vragen geformuleerd die initiatiefnemers kunnen overdenken als ze een hulpactie willen starten. 

Meldpunt

Jammer genoeg wordt er ook misbruik gemaakt van de huidige coronacrisis. Als je twijfels hebt over de betrouwbaarheid van een initiatief, meld het ons. Zo kunnen wij hiernaar onderzoek doen en wanneer nodig actie ondernemen. Heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen, dan kan je met ons contact opnemen: 020 – 417 00 03 of info@cbf.nl.