Klimaat baart Nederlanders zorgen

7 januari 2019

Steeds meer Nederlanders maken zich zorgen om het klimaatprobleem en komen zelf in actie. Dat blijkt uit onderzoek onder het Nederlandse Donateurspanel. Bijna de helft van de respondenten (48%) heeft als goed voornemen om in 2019 milieubewuster en duurzamer te leven. Ook geven meer panelleden aan dat zij afgelopen jaar groener zijn gaan leven (47%) dan in het jaar ervoor (41%). Bovendien wil 29% van de respondenten dat het klimaatprobleem in 2019 extra aandacht krijgt – dat zijn er anderhalf keer zoveel als vorig jaar (19%).

Belangrijkste onderwerpen publieke agenda 2019
Ondanks zorgen om het klimaat is ‘armoede in Nederland’ het belangrijkste publieke onderwerp: 32% van het Nederlandse Donateurspanel wil hiervoor in 2019 extra aandacht van het grote publiek. Het klimaatprobleem neemt de tweede plek in (29%). De toenemende kosten voor de gezondheidszorg in ons land staan op de derde plaats (24%).

Voornemens Donateurspanel
Bij de vraag hoe zij in 2019 gaan helpen om de wereld te verbeteren, geeft 48% van de panelleden aan milieubewuster of duurzamer te gaan leven, terwijl dit vier jaar geleden nog 30% was. Wat opvalt is dat vrouwen dit antwoord vaker geven dan mannen (55% vs. 40%). Geld geven aan of spullen inleveren voor goededoelenorganisaties staat met 32% op een gedeelde derde plaats van de goede voornemens om de wereld te verbeteren.

Terugblik 2018
Welke bijdrage heeft u het afgelopen jaar geleverd aan een betere wereld? Op deze vraag antwoordde maar liefst 47% van de respondenten dat zij groen(er) zijn gaan leven. Vorig jaar was dit 41%: deze stijging is niet significant maar wel een duidelijke indicator dat duurzaamheid geen trend is maar een beweging die zich voortzet. 30% zegt – net als in 2017 – geen extra bijdrage te hebben geleverd aan een betere wereld.

Bekijk hier het hele rapport.

Wij zijn geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie onder registratienummer C-130 & lid van het International Committee on Fundraising Organizations.