Kalender kopen voor het goede doel? Wees voorzichtig!

9 december 2016
Kalender kopen voor het goede doel? Wees voorzichtig!

Niet alleen Sinterklaas klopt in de decembermaand aan de deur. De kans is groot dat u deze weken ook bezoek krijgt van verkopers van kalenders, ansichtkaarten en stroopwafels. Sommige verkopers prijzen hun waar aan met de belofte dat de opbrengst naar het goede doel gaat. Het is de vraag of dat ook altijd het geval is.

Als toezichthouder van de goededoelensector waarschuwt het CBF al sinds jaar en dag voor verkopers van kaarten en kalenders die de opbrengst geheel of grotendeels in eigen zak steken. Toch krijgt het CBF nog regelmatig klachten en meldingen. Sommige verkooporganisaties blijven hardnekkig doorgaan met hun praktijken. En schuwen niet om bijvoorbeeld doodzieke kinderen naar voren te schuiven. Daarom is er alle reden om alert te zijn.

Vergunning

Het belangrijkste wat consumenten kunnen doen wanneer een verkoper voor de deur staat, is vragen naar de vergunning van de gemeente. Sommige verkopers zeggen dat dit niet nodig is omdat het geen collecte voor een goed doel is maar verkoop van goederen. Fout. Aan de deur verkopen (‘colportage’) zonder vergunning is toegestaan. Maar niet wanneer de opbrengst geheel of gedeeltelijk naar een goed doel gaat. Dan hebben de verkopers in vrijwel alle Nederlandse gemeenten een vergunning nodig. Dit valt namelijk expliciet onder de collectevergunning.

Smoes

De mooiste smoes om geen vergunning te hebben, is een beroep op artikel 7 van de Grondwet. Daarin wordt de vrijheid van meningsuiting gewaarborgd. Dus wanneer je een pakkend citaat op een ansichtkaart zet, zou je gebruik maken van een grondrecht en hoef je geen vergunning te hebben. Dat is onzin.

Erkenning

Vraag dus altijd naar de lokale vergunning. Wanneer daar een ingewikkeld verhaal op volgt en er geen vergunning getoond kan worden, doet u er beter aan de deur weer snel te sluiten. U kunt ook vragen (of controleren op de website van het CBF) of het goede doel een erkenning van het CBF heeft. De erkenning is niet verplicht. Maar ook het niet hebben van de erkenning kan een signaal zijn dat de verkoper zijn eigen belang hoger heeft staan dan het belang van het goede doel. Via Google zult u vaak meer meldingen vinden.

Zekerheid

Wees dus voorzichtig. Natuurlijk kan een verkoper de beste bedoelingen hebben, maar dan is het ook geen probleem om bij de gemeente een vergunning aan te vragen en/of door het CBF erkend te worden. Ons advies: koop alleen kalenders of ansichtkaarten aan de deur van iemand wanneer het gaat om een lokaal goed doel dat u goed kent en vertrouwt. Maar de meeste zekerheid biedt een vergunning van de gemeente én een erkenning door het CBF.

Klachten?

Voor klachten over dubieuze verkopers aan de deur kunt u zich melden bij het CBF.

(9 december 2016)

Wij zijn geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie onder registratienummer C-130 & lid van het International Committee on Fundraising Organizations.