Collecteren 2.0: contactloos betalen aan de deur

22 februari 2018
Collectebus

Nederlanders zijn dol op digitale en elektronische betaalmethoden. Het afgelopen jaar waren er in Nederland voor het eerst meer pinbetalingen dan contante betalingen. Ook contactloos betalen wordt steeds populairder. In 2014 waren er nog maar 8,3 miljoen contactloze transacties, in de eerste zeven maanden van 2017 waren dit er 679 miljoen.

Contant betalen wordt dus steeds meer een uitzondering, behalve bij de goede doelen die nog trouw langs de deuren gaan met een collectebus. 72% van de Nederlanders  is bereid een bijdrage te doen aan de collectant. Een gift aan de collectant is eenmalig, anoniem en zonder verdere verplichtingen. de hoogte van de gift is echter afhankelijk van de hoeveelheid contant geld dat in huis is, daarom worden er nu ook innovatieve betaaloplossingen geïntegreerd in de collectebus.  

Sinds september vorig jaar kan er in 50 gemeenten door heel Nederland zowel contactloos, met pin als met contant geld worden betaald aan de collectant. 24 goede doelen hebben de handen ineengeslagen voor een nieuwe, hypermoderne collectebus. De collectebus kan alleen worden ingezet door CBF-erkende goede doelen. Bovendien zijn de collectanten te herkennen aan hun legitimatiebewijs. De collectebussen worden na elke collecteweek doorgegeven aan een volgend collecterend fonds. Zo blijven de kosten beperkt en worden de bussen zo breed mogelijk ingezet.

Na een paar maanden collecteren met deze nieuwe collectebus, blijken de eerste ervaringen positief. Een kwart van de opbrengsten per bus is in de afgelopen maanden per pin binnengekomen. Maar digitale gevers zijn wel een stuk genereuzer. Waar de gemiddelde contante donatie € 1,50 is, is de gemiddelde pindonatie € 3,75. Naast de opbrengsten zijn ook de ervaringen van de vrijwilligers gemeten. Een  onderzoek dat momenteel is ingevuld door 164 respondenten laat zien dat zij het project een NPS-score van 51 geven! Dit betekent dat de overgrote meerderheid (+/- 70%) gemiddeld een 9 of 10 geeft aan deze Collecte 2.0.

Met dank aan: Stichting Collecteplan, Easycollect Services.

Wij zijn geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie onder registratienummer C-130 & lid van het International Committee on Fundraising Organizations.