In de Spotlights: Bont voor Dieren

12 juli 2018
Nerts

Bont is de vacht van (voornamelijk wilde) dieren die enkel voor hun vacht worden gefokt en gedood. Bont betreft niet alleen de huid van gefokte dieren, maar ook van wilde dieren die bijvoorbeeld gevangen zijn door middel van een wildklem of via jacht. Bont voor Dieren is een stichting die zich inzet vóór de dieren en tégen bont. Bont voor Dieren komt in actie tegen dierenleed en komt op voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie.

Nertsenfokverbod in Nederland
Mede dankzij de hulp van donateurs heeft Bont voor Dieren in de afgelopen jaren al diverse successen behaald. Een van de grootste successen is het nertsenfokverbod.

Nicole van Gemert, directeur:  “Na meer dan 30 jaar intensieve campagne heeft Nederland een nertsenfokverbod. Na een verbod op chinchilla- en vossenfokkerijen komt er daarmee in 2024 een definitief einde aan de bontproductie van 6 miljoen dieren per jaar!

Andere successen zijn importverboden op zeehonden-, honden- en kattenbont, een verplichte labelplicht voor dierlijke materialen in kleding en een groeiende lijst van bontvrije bedrijven.

Erkend Goed Doel  
Bont voor Dieren is al sinds 2013 Erkend door het CBF. De Erkenning (toen nog het CBF-Keur geheten) werd destijds aangevraagd door Bont voor Dieren omdat het voor hun donateurs belangrijk is om te weten dat hun donatie goed terechtkomt. Verder is het voor Bont voor Dieren belangrijk om een goede reputatie te hebben in verband met hun lobbywerk bij beleidsmakers en politici. Het bezitten van een Erkenning helpt daarbij. Maar een Erkend Goed Doel zijn biedt nog meer voordelen:

Van Gemert: “Verder is het fijn om extern doorgelicht te worden: je kunt zelf wel vinden dat je het goed doet, maar bevestiging is ook prettig.

De jaarlijkse toets, die het CBF van Erkende organisaties vereist, was in het begin nog wel eens een opgave voor een kleine organisatie zoals Bont voor Dieren.  Maar met de verbeteringen die het CBF heeft doorgevoerd is dat een stuk makkelijker geworden.

Van Gemert: “Tegenwoordig heeft het CBF deze jaarlijkse toetsing eenvoudiger gemaakt, waardoor je met een paar drukken op de knop je gegevens in kunt sturen. Dat is erg fijn. En gelukkig krijgen we de Erkenning ieder jaar weer toegekend!

Wij zijn geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie onder registratienummer C-130 & lid van het International Committee on Fundraising Organizations.