Max Meldpunt: hoe zit het met toezicht op crowdfundingsacties?

18 februari 2019

Omroep Max besteedde in het programma Meldpunt aandacht aan crowdfundingsacties. Hoe weet je of een crowdfundingsactie in de haak is of niet?

Dagelijks worden donatieacties opgezet, voor allerlei mooie initiatieven. Maar hoe weet je of het geld op de juiste plek komt en aan het beloofde doel wordt besteed? En wat gebeurt er met het geld, of als er veel meer geld wordt opgehaald?
Roline de Wilde, directeur van het CBF, was in de uitzending en gaf tips.

Op crowdfundingacties van Erkende Goede Doelen houdt het CBF toezicht, maar op alle particuliere initiatieven is geen toezicht.

Het geven aan dit soort aansprekende vormen van naastenliefde is een kwestie van vertrouwen. Daarom roept het CBF alle initiatiefnemers van dit soort acties op om zich te verantwoorden over de uiteindelijke besteding van het geld. Voor de gevers is het devies: geef met je hart, maar gebruik ook je verstand.

Waar kan je als gever op letten?

Kijk goed waar je aan geeft, en aan wie.

Wat gebeurt er als er meer of minder geld opgehaald wordt dan nodig is? Wordt geld teruggestort, of gaat het naar een ander doel?

Hoeveel kosten gaan er af van elke ingezamelde euro? Hoeveel transactiekosten betaal je per donatie? Dat verschilt per platform.

Wordt (achteraf) verantwoording afgelegd over het ingezamelde geld en de besteding daarvan, en is daar (onafhankelijke) controle op?

 

(Het item begint op 07:15)

Wij zijn geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie onder registratienummer C-130 & lid van het International Committee on Fundraising Organizations.