In de Spotlights: Dierenambulance Amsterdam

4 maart 2019
Vrijwilligers van de Dierenambulance

Dierenambulance Amsterdam is een dierenhulpdienst die 24 uur per dag, 7 dagen per week, hulp biedt aan alle dieren in acute (medische) nood in Amsterdam en omgeving. Inmiddels doet de Dierenambulance dit al 40 jaar, grotendeels op basis van de inzet van vrijwilligers. In 2018 heeft de Dierenambulance 12.000 keer gereden voor dieren in nood, zo ook in deze twee gevallen:

Ganzen op de A10
De Dierenambulance kreeg in de zomer van 2018 de melding dat er op de A10 een ganzenfamilie liep. Op het moment dat de eerste auto’s met geraas langs de ganzenfamilie reed, vlogen de vader- en moedergans in paniek weg. De kuikens waren te jong om te vliegen en holden de weg op. Op verzoek van de Dierenambulance heeft Rijkswaterstaat de weg afgesloten om grote ongelukken tussen autobestuurders te voorkomen. Met behulp van de aanwezige motorrijders, die veel wendbaarder zijn dan dat de Dierenambulance met hun auto, werden alle kuikens gevangen. Alle kuikens zijn uiteindelijk opgevangen, waar ze tot volwassen ganzen zijn opgegroeid.

Plastic soup
Elk jaar loopt de Dierenambulance tegen het grote plasticprobleem aan. De vrijwilligers van de Dierenambulance gaan met de ambulance-boot meerdere keren per jaar plastic vissen. Tijdens het vissen worden zij geconfronteerd met de grote hoeveel plastic die in het water terecht is gekomen. Plastic dat in de zee terechtkomt valt daar uiteen in hele kleine deeltjes en vormt de zogenaamde ‘Plastic soup’. Dit is een groot probleem voor de dieren die in en op het water leven. Het plastic kan gewikkeld raken om hun nek of poten, de dieren slikken stukjes in of raken erin verstrikt. De Dierenambulance haalt het plastic meteen bij de bron uit het water en streeft naar het preventief werken aan het dierenwelzijn in de omgeving Amsterdam.

Erkend Goed Doel
Dierenambulance Amsterdam vindt het belangrijk om donateurs te informeren dat de ze zich bezighoudt met de juiste zaken en dat het gedoneerde geld wordt besteed waar het voor bedoeld is.
De organisatie merkt een toename omtrent de vraag naar de CBF-Erkenning. Margje de Jong, directeur-bestuurder Dierenambulance Amsterdam: ‘’Wij zien in toenemende mate dat onze donateurs vragen om de CBF-Erkenning. Zeker als mensen ons in hun testament willen opnemen of via een periodieke schenking willen steunen, willen zij graag inzicht in de besteding van de gelden. De CBF-Erkenning is voor veel mensen een garantie dat de organisatie zijn zaakjes goed op orde heeft.’’

Dierenambulance Amsterdam heeft het aanvraagproces ook als zeer leerzaam, intensief en heel prettig ervaren. ‘’Wij vonden dat het CBF een organisatie is die ons goed heeft ondersteund in de procedure,’’ aldus De Jong.

Wij zijn geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie onder registratienummer C-130 & lid van het International Committee on Fundraising Organizations.