In de Spotlights: Het Stoelenproject

21 juni 2019
Vrijwilligers van het Stoelenproject

Het Stoelenproject zorgt voor opvang voor mensen die dak- en/of thuisloos zijn in Amsterdam. Van september tot april bieden zij elke avond onderdak, eten en drinken aan 45 daklozen. Ieder seizoen zijn dat weer 10.000 overnachtingen voor mensen die anders geen plek zouden hebben om te slapen.

Het Stoelenproject bestaat uit een grote en zeer diverse groep vrijwilligers van alle leeftijden, huidskleuren en geslachten. Maar een ding hebben zij in ieder geval met elkaar gemeen: ze vinden allemaal dat iedereen recht heeft op een fatsoenlijke maaltijd en een warm en veilig dak boven zijn hoofd.

Waarom de naam Stoelenproject?
De organisatie wordt vaak gevraagd waarom zij nou eigenlijk het Stoelenproject heten. Het antwoord is simpel. Bij de oprichting in 1989 beschikten zij niet over de benodigde vergunningen en financiële middelen om bezoekers op matrassen te mogen laten overnachten. Met wat creativiteit lieten zij mensen daarom overnachten op tegen elkaar geschoven stoelen. Zelfs toen er wel matrassen kwamen is de naam maar zo gelaten.

Erkend Goed Doel
Het Stoelenproject is Erkend sinds 1 juni 2019. De organisatie vindt het belangrijk dat donateurs zien dat zij een Erkend Goed Doel zijn, daarom hebben zij de Erkenning aangevraagd.

Het aanvragen van de Erkenning hebben zij positief ervaren.
“De Erkenning aanvragen is niet heel moeilijk. Bovendien helpt het proces je als organisatie ook om aantrekkelijker/toegankelijker te worden voor donateurs“, aldus Toon Geenen, bestuurslid van het Stoelenproject.

30-jarig jubileum
In september van dit jaar viert het Stoelenproject hun 30-jarig jubileum onder het motto: jammer dat we nodig zijn, fijn dat we er zijn. In de avond van 13 september wordt dit gevierd op eigen locatie. Bovendien is dit ook de openingsavond van het nieuwe opvangseizoen.

Het programma zal net als het Stoelenproject zelf erg gevarieerd zijn. Het wordt een beetje officieel (met burgemeester Halsema), een beetje cultureel verantwoord (met een beroemd concertpianiste), een beetje aangrijpend (met de daklozendialogen), maar er is vooral veel gezelligheid.

Het Stoelenproject hoopt komend jaar weer een goed seizoen te draaien met meer dan 10.000 overnachtingen en maaltijden.

Wij zijn geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie onder registratienummer C-130 & lid van het International Committee on Fundraising Organizations.