5 september 2019

Donatiewebsites: waar kun je op letten?

De donatiewebsite Dream or Donate is sinds vorige week veelvuldig in het nieuws nadat de eigenaar zijn website plotseling offline zette. Zowel initiatiefnemers als donateurs weten op dit moment niet wat er met hun geld zal gebeuren. Naast dat dit erg vervelend is voor de direct betrokkenen, schaadt dit het donateursvertrouwen. 

Risico’s donatiewebsites
Waar kun je op letten wanneer je geld wilt doneren via een donatiewebsite? Om te beginnen kun je kijken of de website is ondergebracht in een stichting en of er een jaarrekening aanwezig is. Daarnaast is het belangrijk dat de organisatie achter de website kenbaar maakt op welke manier ze garandeert dat donatiegelden veilig zijn bij bijvoorbeeld een faillissement. Ook kun je bekijken of de website transparant is in het percentage dat wordt ingehouden en waaraan dit geld wordt uitgegeven. 

Naast het controleren van de donatiewebsite is het net zo belangrijk om te controleren of het (particulier) initiatief waaraan je wilt doneren, betrouwbaar is. Het advies is alleen te doneren aan bekenden.

Ook goede doelen maken gebruik van donatiewebsites. Controleer altijd of ze de CBF-Erkenning hebben zodat je gerust kunt geven. 

Op dit moment zijn de normen die het CBF hanteert voor het controleren van de goede doelen niet een-op-een te gebruiken voor donatiewebsites. Wel zijn wij van mening dat het belangrijk is dat ook donatiewebsites gecontroleerd worden zodat misstanden zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden. Samen met andere betrokken partijen wil het CBF nu onderzoeken wat nodig is zodat het publiek ook gerust kan geven via deze platforms.

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht
Donatiewebsites: waar kun je op letten?