In de Spotlights: 100WEEKS

12 september 2019
Maak kennis met de groep vrouwen in Suhum, Ghana, die vorig jaar meededen aan het project.

Maandelijks wordt een Erkend Goed Doel uitgelicht. Deze keer is het de beurt aan 100WEEKS. 100WEEKS geeft contant geld aan vrouwen die in extreme armoede leven en geeft hen zo de ruimte om op eigen kracht een bestaan op te bouwen.

Werk aan de winkel
In veel landen wonen nog mensen in extreme armoede. Men leeft hier van 1 maaltijd per dag en probeert iedere dag het hoofd boven water te houden. Door deze worsteling is het heel moeilijk een stap in de richting van een betere toekomst te zetten.

Hulp op een revolutionaire manier
Het 100WEEKS-platform stelt mensen in Nederland in staat rechtstreeks geld te geven aan vrouwen die in extreme armoede leven. In Rwanda, Ghana en Oeganda zoeken lokale teams de vrouwen op en geven hen een eenvoudige mobiele telefoon. Zij krijgen 100 weken elke maandag op deze telefoon €8,- overgemaakt en ze bepalen zelf hoe ze dat besteden. 100WEEKS belt de vrouwen regelmatig om de impact van het geld op hun levens te meten. Deze impact data worden met de donateurs gedeeld. De effectiviteit van deze aanpak wordt onderschreven door meerdere wetenschappelijk onderzoeken.

Een groot succes!

Dat was het moment dat Agnes Mukundufite, een deelnemer aan het 100WEEKS-programma in Rwanda, haar kinderen naar school kon sturen. Agnes was zelf een veelbelovende leerling, maar haar volledige schoolcarrière bestond uit slechts vier jaar basisschool omdat haar ouders haar al jong aan het werk zetten. Agnes koestert nog steeds wrok daarover maar zag zichzelf met hetzelfde dilemma geconfronteerd: de oudste kinderen moesten werken omdat het gezin anders te weinig geld had om te leven. Met het geld van 100WEEKS was deze bijdrage niet meer nodig en konden de kinderen naar school. 

De Erkenning
Sinds 1 augustus 2019 is 100WEEKS een Erkend Goed Doel. Een belangrijke reden om de Erkenning aan te vragen, is dat ze het belangrijk vinden “dat mensen die geld aan ons geven weten dat dat goed besteed wordt. Een onafhankelijk keurmerk helpt mensen ons dat vertrouwen te geven.”

“Het CBF heeft ons goed door het aanvraagproces geleid. Ze hadden begrip voor ons positie als start-up. Daardoor verliep het proces vlot en aangenaam."

Meer informatie over 100WEEKS is hier te vinden.

Wij zijn geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie onder registratienummer C-130 & lid van het International Committee on Fundraising Organizations.