Zelf een hulpactie starten? Radboud Universiteit en CBF helpen je op weg

Delen

Heel veel onderdelen van de samenleving worden op dit moment geraakt door de coronacrisis. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, starten naast bestaande goede doelen ook veel particulieren hulpacties. Om de startende initiatiefnemers te helpen, heeft de Radboud Universiteit een vijftal vragen geformuleerd om te overdenken wanneer je een hulpactie start. Het CBF ontwikkelde een zelfcheck voor deze startende initiatiefnemers. 

Burgers voor burgers
Hoe zorg je ervoor dat de tijd die je investeert (en soms ook het geld) in een nieuwe hulpactie een zo goed mogelijk effect heeft? Aan de hand van vijf vragen deelt de Radboud Universiteit de geleerde lessen uit onderzoek naar kleinschalige, vrijwillige ontwikkelingsorganisaties. De vragen die hierin aan de orde komen zijn onder meer ‘zitten mensen op je hulp te wachten?’ en ‘werk je samen met andere organisaties?’. Bekijk alle vragen.

Zelfcheck op basis van vijf criteria
Bij het geven van donaties draait alles om vertrouwen. De zelfcheck die het CBF opstelde, bestaat uit een aantal kwaliteitscriteria waaraan het initiatief moet voldoen zodat de donateur kan beoordelen of zijn geld goed terechtkomt. Voldoet jouw initiatief aan deze kwaliteitscriteria?

  1. Als je initiatief ten goede komt aan een bestaand goed doel heb je contact opgenomen met dat goede doel om je initiatief met hen te bespreken en te coördineren.

  2. Je hebt je initiatief helder gepresenteerd en je deelt contactgegevens zodat mensen vragen kunnen stellen als ze die hebben. Het is voor iedereen duidelijk wie de mensen zijn die verantwoordelijk zijn voor het initiatief.

  3. Voor iedereen die wil bijdragen aan je initiatief is het duidelijk hoeveel geld er al is geworven. Je bent ook duidelijk over de uitgaven die niet rechtstreeks aan het doel worden besteed. (Bijvoorbeeld kosten voor een website, transactiekosten.)

  4. Je houdt je donateurs op de hoogte van de voortgang van je initiatief, bijvoorbeeld via sociale media.

  5. Je hebt ervoor gezorgd dat het opgehaalde geld echt terechtkomt bij het doel waarvoor het is gegeven, ook wanneer je initiatief onverhoopt stopt.

Vragen over de CBF-Zelfcheck? 
We helpen je graag op weg. Initiatiefnemers die tot doel hebben anderen te helpen in deze crisis kunnen vragen stellen aan een ervaren auditor. We hebben hiervoor een helpdesk geopend. 

Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren op 020 - 417 00 03.