In de Spotlights: Stichting Meierijstad Helpt

Delen

De Stichting Meierijstad helpt Oost Europa brengt hulpgoederen naar van het voormalige Oostblok. Meerdere keren per jaar vertrekken ze met trekkers en eigen opleggers vol met (medische) hulpgoederen naar Romny in het Noordoosten van Oekraïne. Het doel is om goede afgedankte goederen van ziekenhuizen en bedrijven een tweede leven te geven in een land waar alle hulp nodig is.

Zijn er bijzondere momenten die jullie hebben meegemaakt als organisatie of hebben jullie een leuk nieuwtje? Zou je hier iets over willen vertellen?

Vooraf het transport wordt er heel veel geregeld. We hebben meestal één transport voor Pasen, één voor of na de zomer en één in oktober. Nu door COVID-19 ligt alles even stil.

Stichting Meierijstad helpt Oost Europa verzamelt door onze donateurs gratis aangeboden (medische) hulpgoederen voor de gehele provincie Soemy in Oekraïne. Alle goederen kunnen in Oekraïne gebruikt worden omdat de normen daar lager liggen dan in Nederland.

Eerst worden de goederen opgeslagen in een loods, daarna gesorteerd en klaargemaakt om te laden in één van de twee eigen opleggers. Met 30 vrijwilligers laden we alles in. Van de vrijwilligers gaan 15 chauffeurs of oud-chauffeurs de rit zelf rijden en gaat minimaal één bestuurslid mee. De rit duurt drie dagen, over een afstand van 2.400 km.

Nadat we het douanegebied inrijden, worden de opleggers gecontroleerd en daarna leeggemaakt. Dit duurt twee dagen. Tientallen vrijwilligers en scholieren helpen om handmatig de oplegger leeg te halen. Deze goederen worden in een douanegebied opgeslagen. Na het leeghalen gebruiken we één á twee dagen om de toestand in de provincie op te nemen en te kijken of de goederen goed terecht zijn gekomen op de plaatsen waar ze voor bestemd waren.

Waarom hebben jullie de Erkenning aangevraagd? Dachten jullie lang na over het aanvragen? En hoe is het traject verlopen?

Omdat we, volgens de doelstelling en het beleidsplan, graag een stichting van betekenis willen worden, is in een vroeg stadium besloten voor de ANBI-status en de CBF-Erkenning te gaan.

Eerst hadden we alleen de ANBI-status, maar na wat onderzoek kwamen we erachter dat die status geen garantie van ‘erkenning van een goed doel’ is, daarop hebben we besloten om de CBF-Erkenning te willen hebben.

Voor onze stichting is de CBF-Erkenning heel belangrijk om aan te kunnen tonen dat hetgeen waar wij voor staan gecontroleerd wordt en wordt ondersteund: de gewone mens in Oekraïne is goudeerlijk en heeft alle hulp nodig. Wat met 3 man begonnen is, is nu een operatie met minimaal 30 vrijwilligers. Over de CBF-Erkenning hoefde niet lang nagedacht te worden, de voordelen hiervan willen we graag gebruiken en inzetten.

Door de CBF-Erkenning zijn we ook breder in contact gekomen met andere stichtingen om kennis en ervaring uit te wisselen, bijvoorbeeld in het kader van fondsenwerving.

De procedure voor toelating is vlot verlopen.

Op welke manieren dragen jullie uit Erkend te zijn?

Op onze website staat het Erkend Goed Doel-logo van het CBF.