Skip to main content
Close Menu

Over het CBF

Het CBF is de toezichthouder voor goede doelen in Nederland. Wij geven het keurmerk Ďde Erkenningí uit aan goede doelen die voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Deze Erkende Goede Doelen mogen het 'Erkend Goed Doel'-logo voeren, waarmee donateurs weten dat de zaken op orde zijn.

Daarnaast onderzoeken we meldingen over vermeende misstanden, en delen we kennis met en over goede doelen. Zo dragen we bij aan een professionele, betrouwbare en transparante goededoelensector waar donateurs gerust aan kunnen geven. 

Zelfregulering en toezicht

In Nederland is er geen overheidstoezicht op goede doelen. Daarom heeft de goededoelensector het toezicht zelf geregeld. In dit systeem van zelfregulering is het CBF de toezichthouder. 

Het toezicht bestaat enerzijds uit het toetsen van goede doelen die de Erkenning aanvragen of hebben. Dit noemen we actief toezicht. We toetsen op strenge kwaliteitseisen die zijn vastgesteld door de onafhankelijke Commissie Normstelling. Anderzijds onderzoeken we meldingen over erkende en niet-erkende goede doelen. Dit is reactief toezicht.

Oproep aan publiek en goede doelen

Om het toezichtsysteem optimaal te laten functioneren, roept het CBF alle goede doelen op om de erkenning aan te vragen en zich te laten toetsen. Daarnaast is het belangrijk dat alle Erkende Goede Doelen hun erkenningslogo actief uitdragen.

Aan het publiek vragen we om op het 'Erkend Goed Doel'- logo te letten. Je kunt er dan van uitgaan dat het goede doel bijdraagt aan een betere wereld, zorgvuldig omgaat met iedere euro en verantwoording aflegt. Zo kun je gerust geven. Daarnaast vragen we mensen om alert te zijn en opvallende zaken bij ons te melden, zodat wij ze kunnen onderzoeken. 

Andere taken: informeren en reflecteren

Door toezicht te houden, doen we een schat aan informatie op over het werk van goede doelen. Deze informatie analyseren we. Belangrijke inzichten delen we met goede doelen, zodat we bijdragen aan de ontwikkeling en professionalisering van de sector. Daarnaast informeren we het publiek, gemeentes en andere belanghebbenden over belangrijke zaken, zoals collectedatums. Zo dragen we bij aan het publieksvertrouwen.

Geschiedenis

Het CBF werd in 1925 opgericht door de Armenraden en charitatieve organisaties om toezicht te houden op de geldwerving aan de deur en op straat. Met het uitgeven van het CBF-Keur voor goede doelen en het later geÔntroduceerde CBF-Certificaat voor kleine goede doelen, ontwikkelde het CBF zich in de loop der jaren tot kwaliteitsbeoordelaar.

In 2015 besloot de sector om de verschillende keurmerken en certificaten te vervangen door de Erkenning. Hiermee kwam er ťťn keurmerk dat toegankelijk is voor zowel grote als kleine organisaties en dat groei en professionalisering stimuleert. Door het erkenningslogo is de Erkenning duidelijk herkenbaar voor het publiek. De Erkenning is nu het enige officiŽle keurmerk van de goede doelen in Nederland.

Het CBF maakt deel uit van een internationaal netwerk: het International Committee on Fundraising Organizations (ICFO).