Close Menu

Achtergrond

Nederland telt vanouds heel veel goede doelen. Nog steeds beginnen mensen nieuwe goededoelenorganisaties omdat zij geraakt worden door een bepaald maatschappelijk thema. Zij proberen anderen aan zich te binden. Door het geven van geld, door vrijwilligerswerk of ondersteuning in natura. Zo dragen wij allemaal bij aan een meer humane samenleving.

Voor goededoelenorganisaties bestaan in Nederland heel weinig juridische spelregels. Iedereen kan een goed doel beginnen. Het oprichten van een stichting en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel zijn feitelijk al voldoende. Die vrijheid past bij Nederland. Wij willen geen overheid die overal op let of onnodige administratieve druk voor (kleine) goededoelenorganisaties. Dan blijft er minder geld over voor het goede doel.

Met een gerust hart geven
Tegelijk is het wel van belang dat donateurs weten of een organisatie goed op orde is. Het geven aan een goed doel is een zaak van vertrouwen. Je doet het met je hart maar gebruikt ook je verstand. Daarom heeft de sector zelf normen opgesteld waaraan een goededoelenorganisatie zou moeten voldoen. Dan weten donateurs waar ze aan toe zijn.

Het CBF is een onafhankelijke stichting die goededoelenorganisaties beoordeelt. Daarnaast geeft het CBF voorlichting aan het publiek over doneren aan goede doelen. Die informatie is te vinden op deze site, bijvoorbeeld in het Register goede doelen. Het CBF let ook op misstanden en luidt waar nodig de noodbel. Bijvoorbeeld door te waarschuwen voor organisaties met minder goede bedoelingen. Mocht u zelf twijfels hebben over een goededoelenorganisatie, dan kunt u zich melden bij het klachtenloket.