CBF over Solidaridad

9 april 2016

CBF over Solidaridad

Enige tijd geleden hebben journalisten van Trouw en Het Financieele Dagblad het CBF benaderd met vragen rond een Panamese constructie van Solidaridad. Het CBF kende deze constructie niet en heeft het belang van transparantie van de organisatiestructuur en kapitaalstromen benadrukt. Vandaag hebben de genoemde kranten over deze constructie gepubliceerd.

Gesprek
Naar aanleiding van deze mediavragen heeft het CBF in de eerste week van april een gesprek gehad met algemeen directeur Nico Roozen van Solidaridad. Daarin heeft hij benadrukt dat de gekozen constructie, die ook in andere landen voorkomt, niet is bedoeld voor belastingontwijking of fraude maar louter als de meest efficiënte structuur voor de activiteiten in Zuid-Amerika.

Toelichting
Het CBF heeft in dit gesprek aangegeven dat wij de gekozen constructie dusdanig ingewikkeld vinden dat wij hechten aan een voor een breed publiek begrijpelijke toelichting rond het hoe en waarom op hun site. Solidaridad heeft toegezegd dit op korte termijn te doen.

Maatschappelijk aanvaardbare grenzen
“Wij gaan met vergelijkbare organisaties in gesprek over hun organisatiestructuur en over de daarbij spelende keuzes en dilemma’s,” aldus directeur Roline de Wilde van het CBF. “Het is niet eenvoudig om nationale regels rond bijvoorbeeld financiële verantwoording en besturing te vertalen naar een internationale context. Het is goed om te streven naar de meest efficiënte constructie binnen maatschappelijk aanvaardbare grenzen. Wij vinden het cruciaal dat goededoelenorganisaties helder communiceren over de gekozen constructie en de keuzes die ze hierin maken.”

(9 april 2016)

Noot voor de pers: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan-Willem Wits van het CBF op tel 06 131 621 36.

 

 

Wij zijn geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie onder registratienummer C-130 & lid van het International Committee on Fundraising Organizations.