Waarom kiezen voor de Erkenning?

Goede doelen en culturele instellingen met een Erkenning profiteren van vele voordelen. Niet voor niets zijn er al 686 fondsenwervende organisaties met een Erkenning in Nederland, waarmee nu ongeveer 4,6 miljard van het geefgeld onder actief toezicht staat van het CBF (gebaseerd op de jaarverslagen van 2021).

Als fondsenwervende organisatie wil jij toch ook profiteren van de voordelen? Dit zijn de belangrijkste:

  • Met de Erkenning laat je weten dat je voldoet aan strenge kwaliteitscriteria en dat je je extern en onafhankelijk laat controleren. Hiermee investeer je in het vertrouwen van je donateurs en overige geldverstrekkers zoals bedrijven, private fondsen en loterijen.
  • De Erkenning opent deuren voor je fondsenwerving. Brancheorganisaties, ministeries, gemeenten, banken, loterijen en de Belastingdienst letten op de Erkenning.
  • Met de Erkenning leg je jezelf kwaliteitscriteria op die een verdere professionalisering van de organisatie en fondsenwervende activiteiten van de organisatie teweeg brengen.
  • Als Erkend Goed Doel mag je het ‘Erkend Goed Doel’-logo voeren en actief uitdragen in alle publicitaire uitingen. Je bent daardoor makkelijk herkenbaar en vindbaar. Je krijgt het CBF-Erkenningspaspoort en jouw goede doel wordt opgenomen in het register van het CBF. Iedereen die dit register raadpleegt, weet dat de vermelde Erkende Goede Doelen hun zaken op orde hebben.

We willen betrouwbaarheid uitstralen naar iedereen die met ons werkt.

Dierenbescherming

Elk gevestigd goed doel of culturele instelling, groot of klein, mag de Erkenning aanvragen. Dat geldt dus ook voor fondsenwervende organisaties zoals musea, universiteitsfondsen, ziekenhuizen en universitaire medische centra.

Hoeveel werk heb je aan de Erkenning?

Het CBF streeft administratieve lastenverlichting en ontdubbeling na. Hiervoor sluit het CBF zoveel mogelijk aan op bestaande regelgeving en verantwoordingen aan subsidieverstrekkers. Je stuurt dus de stukken die je toch al hebt en het CBF doet het toetsingswerk. 

Meer weten?

Wil je weten wat de Erkenning voor jou kan betekenen? Neem contact op voor een kennismakingsafspraak met Cees Toor, senior auditor via 020 – 238 91 04 of c.toor@cbf.nl.